• Op dinsdag 19 september is het Prinsjesdag en ontvouwt het demissionaire kabinet Rutte de plannen voor 2024.
  • Sommige aftrekposten voor ondernemers worden versoberd en er komen twee tarieven voor box 2.
  • Business Insider blikt alvast vooruit op de maatregelen die ondernemers kunnen verwachten voor 2024.
  • Lees ook: Vakbond CNV zet in op hoge looneis: plus van 4% tot 10% voor werknemers

Op dinsdag 19 september is het Prinsjesdag en dat betekent dat het kabinet de plannen voor 2024, de begroting en de Miljoenennota presenteert. Daarna gaat de Tweede Kamer erover in debat, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Het wordt een bijzondere dag: het is de laatste begroting van kabinet Rutte IV. Vanwege de demissionaire status van dit kabinet zijn enkele explosieve dossiers doorgeschoven naar de nieuwe ploeg, die na de Tweede Kamerverkiezingen wordt gevormd.

Voor ondernemers gaat er het een en ander veranderen, en dat is niet altijd goed nieuws. Zo gaat het mes in enkele aftrekposten en mag je een lager bedrag onbelast schenken aan je medewerkers.

In een eerder deel heeft Business Insider 15 zaken opgenoemd die je persoonlijke financiën kunnen raken. In dit tweede deel zoomen we in op ondernemers. Welke maatregelen zijn nu al bekend? En waarover tasten we nog in het duister?

1. Zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd

Wie door de Belastingdienst wordt erkend als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting, komt in aanmerking voor de zogeheten zelfstandigenaftrek. Je mag dan een bepaald bedrag aftrekken van de winst. Het kabinet is deze aftrekpost al jarenlang versneld aan het afbouwen, waardoor je per saldo meer belasting betaalt.

Hier wordt in 2024 een volgende stap in gezet. Dit jaar bedraagt de zelfstandigenaftrek 5.030 euro. Dat wordt 3.750 euro in 2024.

2. Energie-investeringsaftrek (EIA) wordt verder versoberd

Een andere interessante aftrekpost voor ondernemers is de investeringsaftrek. Dit is een bedrag dat je mag aftrekken van de winst als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen.

Een van die aftrekposten is de energie-investeringsaftrek (EIA). Deze is bedoeld om investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van HR-glas, een LED-verlichtingssysteem, een warmtepomp of een energiezuinige koel/vriesinstallatie.

Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Dit is een percentage van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd. Over 2023 is dat 45,5 procent. Het maximale investeringsbedrag is 136 miljoen euro

De EIA wordt helaas versoberd, zo heeft het kabinet al aangekondigd. Zowel het aftrekpercentage als het maximale investeringsbedrag gaat omlaag. Wat de exacte cijfers worden is nog niet bekend gemaakt.

3. Vennootschapsbelasting: nog onduidelijk

Ondernemers met een BV of NV moeten belasting betalen over de belastbare winst: vennootschapsbelasting. Hiervoor gelden momenteel twee schijven:

  • 19 procent: tot een winst van 200.000 euro
  • 25,8 procent: voor het bedrag erboven.

Het is nog niet duidelijk wat de tarieven en grensschijven gaan worden in 2024.

4. Box 2: twee tarieven voor aanmerkelijk belang

Heb je minimaal 5 procent van de aandelen (of stemrecht) in een BV, dan komt er een moment dat je over de winst die je uitkeert aan jezelf als directeur-grootaandeelhouder (dga) inkomstenbelasting moet betalen. Dit valt in box 2 van de inkomstenbelasting.

Het gaat hierbij om een winstuitkering (dividend) of winst uit verkoop van je aandelen. Je moet dan belasting uit aanmerkelijk belang afdragen.

Dit tarief bedraagt nu 26,9 procent voor alle ondernemers. Komend jaar komen er twee schijven:

  • 24,5 procent voor het inkomen tot 67.000 euro
  • 31 procent voor elke euro daarboven.

Met deze maatregel wil het kabinet ondernemers stimuleren om geen winst op te potten, maar vaker kleinere bedragen uit te keren tegen het lagere tarief.

5. Lagere onbelaste vergoeding voor je personeel

Als werkgever betaal je belasting over het salaris van je personeel. Daarnaast is er ruimte om aan je medewerkers belastingvrij iets extra's te geven. Dit is de zogeheten vrije ruimte binnen de werkkostenregeling.

De vrije ruimte was dit jaar tijdelijk verhoogd naar 3 procent over de eerste 400.000 euro van de loonsom van alle medewerkers samen. Dit wordt in 2024 verlaagd naar 1,92 procent.

Concreet betekent dit dat je 7.680 euro onbelast mag schenken aan je medewerkers. Dat is een stuk minder dan dit jaar (12.000 euro).

6. Reiskostenvergoeding gaat omhoog

De onbelaste reiskostenvergoeding is in 2023 al opgetrokken van 0,19 euro naar 0,21 euro per kilometer. In 2024 komt er nog eens 1 cent bij tot 0,22 euro per kilometer.

7. Minimumuurloon wordt de norm: soms hogere loonkosten voor ondernemers

Twee keer per jaar wordt het minimumuurloon aangepast aan de inflatie. Binnenkort wordt het bedrag vanaf 1 januari 2024 bekend gemaakt. Een belangrijke wijziging is dat werkgevers vanaf 2024 voortaan verplicht het minimumuurloon moeten betalen. Een maand-, week- of dagloon is niet toegestaan.

Dit zit als volgt. Het aantal uren dat een werknemer ergens werkt loopt fors uiteen: de ene werknemer draait 40 uur per week en de andere 36 uur. Omdat het minimumloon nu meestal een maandloon is, moet de werknemer die 40 uur per week werkt voor hetzelfde salaris meer uren draaien. Dat verschil wordt nu gecorrigeerd. Hierdoor lopen de loonkosten op, naast de inflatiecorrectie.

8. Afschaffing STAP-budget

Er komt een einde aan het STAP-budget, een subsidie van 1.000 euro die elke werkende of werkzoekende kon aanvragen voor (om)scholing. Het kabinet trekt daar komend jaar de stekker uit.

Lees ook: Bijna 3 op 5 werknemers wil persoonlijk opleidingsbudget dat bijvoorbeeld gekoppeld is aan opleidingsplannen of het salaris

9. Bijtelling auto van de zaak blijft ongewijzigd

Wie de auto van de zaak ook gebruikt voor privéritten, wordt geconfronteerd met een bijtelling: een bedrag dat bij je belastbare inkomen in box 1 wordt opgeteld. Dit is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto.

De bijtelling geldt alleen als je met de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt; bijvoorbeeld om boodschappen te doen, vrienden te bezoeken en op vakantie te gaan. Zit je onder die grens, dan ontspring je de dans.

Voor de bijtelling gelden twee tarieven:

  • 22 procent van de cataloguswaarde voor gewone leaseauto’s
  • 16 procent voor volledig elektrische auto’s.

Dit blijft komend jaar ongewijzigd. De maximale catalogusprijs waarover het verlaagde tarief van 16 procent geldt, blijft ook gelijk: 30.000 euro. In de voorgaande jaren werd die grens steeds verlaagd, waardoor steeds meer auto's deels in het verhoogde tarief van 22 procent vielen.

10. Extra administratieve rompslomp: info aanleveren over woon-werkverkeer van je personeel

Bedrijven met 100 medewerkers of meer moeten vanaf 1 januari verplicht gegevens aanleveren over de woon-werkmobiliteit en het zakelijke verkeer van hun medewerkers. Dit heeft als doel om de CO2-uitstoot te verminderen.

Tot slot worden er ook diverse wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) verwacht.

LEES OOK: 15 maatregelen die je portemonnee kunnen raken in 2024: van hoger tarief vermogensbelasting tot extra belastingkorting voor werknemers